Sistemul pentru compost EYS este un sistem de ultima ora care grabeste procesul de fermentatie aeroba. Tot ce face acest sistem este sa faciliteze dezvoltarea bacteriilor si sa grabeasca procesul de compostare, de altfel natural.

Aceste sisteme sunt alcatuite dintr-un separator de sarcina grea, care separa elementele solide la un anumit nivel de umiditate. Partile solide separate sunt introduse automat intr-un tambur polimeric, unde sunt depozitate pentru 24-72 de ore. In tot acest timp, sistemul de control cumputerizat, regleaza temperatura, nivelul de oxigen si umiditate din interiorul tamburului. Parametrii intregului proces pot fi monitorizati si reglati printr-o unitate de control touch-screen, existand chiar posibilitatea urmaririi prin intermediul internetului sau al unui smartphone.

Procesul nu necesita caldura suplimentara, dejectiile solide ajung natural la o temperatura de 70°C, ca rezultat al fermentarii aerobe, in conformitate cu normele de igiena ale Uniunii Europene.

Crescatorii de vaci de lapte cunosc foarte bine beneficiile unor straturi groase de asternut dintr-un material ergonomic. Bovinele sunt mai sanatoase si dau mai mult lapte atunci cand au straturi groase de asternut in grajduri. Compostul din dejectii solide este un material excelent pentru asternutul din grajd, este igienic prin numarul redus de bacterii si este mult mai uscat. Reducerea cheltuielilor este semnificativa, tinand cont ca se reduce la zero bugetul pentru achizitionarea de compost sau paie pentru asternut si cel mai important lucru este ca vacile se simt foarte bine cu acest tip de asternut.

Fabricarea de compost este un castig pentru mediu, fermier, agricultura si sanatate publica.

Sistemul EYS de producere a asternutului pentru grajduri, peletilor si ingrasamantului natural, are urmatoarele avantaje: 
  • Zona de lucru mult mai restransa
  • Compost omogen de calitate
  • Sistem automatizat ce necesita minima asistenta
  • Minim consum de energie si cost operational