Ventilatoare si racire

”Bunăstarea este o stare de sănătate completă, atât fizică și mentală, în care animalul este în armonie cu mediul său“.
Hughes, 1976

BUNĂSTAREA ANIMALELOR: SCOPUL NOSTRU DINTOTDEAUNA
Ce anume înțelegem prin bunăstarea animalelor?

Bunăstarea animalelor este un set de factori care permite animalelor să ajungă la cele mai bune condiții posibile de viață, prin reducerea ratei de boală, sporirea fertilității și a productivității; evident, toate acestea se reflectă în mod pozitiv asupra fermierului.

Cea mai mare amenințare asupra bunăstării animalelor, în special în timpul verii și în zonele cu climat cald și umed, o reprezintă creșterea excesivă a temperaturii simultan cu o umiditate ridicată (indice THI ridicat). Pentru a combate această condiție trebuie să se asigure o bună calitate a aerului. Din păcate, ventilația naturală este adesea insuficientă și este, prin urmare, esențial să se recurgă la ventilația forțată, astfel încât umiditatea și gazele să se disperseze și să se facă loc aerului proaspăt care vine din exterior.

Ventilației îi sunt atribuite unele funcții de bază:

  • să elimine gazele nocive produse prin procese metabolice și prin fermentarea gunoiului de grajd
  • să elimine praful și microbii din atmosferă
  • să elimine excesul de vapori de apă
  • să elimine amoniacul
  • să furnizeze oxigenul necesar
  • să atenueze efectul căldurii pătrunse în adăpost prin radiațiile solare

Pe piață nu există nimic mai bun decât sistemele de destratificare CMP: acestea nu sunt niște ventilatoare simple, ci niște mașini concepute pentru a dispersa straturile de căldură care se acumulează în mediul înconjurător. Rezultatul este o briză de aer, care scade temperatura percepută în timpul verii și redistribuie aerul cald la sol în timpul lunilor de iarnă.

RĂCIREA

Funcția de ventilație poate fi insuficientă în reducerea stresului termic al animalului. Cea mai eficientă soluție constă în udarea bovinelor în timp ce acestea sunt ventilate: combinația potrivită de aer și apă asigură o evaporare/transpirație adecvată, conducând la scăderea temperaturii corpului. Cel mai eficient tratament este stropirea cu apă în cicluri de un minut la intervale de 5 minute.

Cele mai bune zone de aplicare a sistemului de răcire sunt în sala de așteptare, unde vacile sunt umezite de sus prin intermediul unui sistem de duze care funcționează la 360°, la ieșirea din sala demuls, unde s-a acumulat o cantitate ridicată de căldură și în zona dehrănire, unde duzele sunt instalate deasupra capturilor, la o distanță de 2,5 metri între ele.

Atenție la picături: trebuie să aibă un diametru mare și să nu fie pulverizate, pulverizarea ar putea mări gradul de umiditate în aer, cu riscul de a agrava stresul termic.

 

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *